Testi.cz > Přírodní vědy > Biologie > Výživa a dietetika zvířat

test Výživa a dietetika zvířat (Biologie)

    Autor: Kittanya (8vlož. 270vyzk.+4%ø) ... vloženo 4.9.2009
Test vyzkoušen 205 krát, průměrný výsledek je 52.5%.
Test je stavěný na bázi Pravda (ano) a Nepravda (ne). Pokud si myslíte nebo víte, že dané tvrzení je nepravdivé, zatrhněte Ne.Pokud si myslíte nebo víte, že dané tvrzení je pravdivé, zatrhněte Ano.Pozor na chytáky, text si pořádně přečtěte! ;-)
PS: Tento test jsme dostali ve čtvrtém ročníku z Výživy a dietetiky zvířat od Ing. Staňky Pospíšilové, bezvadná to ženská!
  1. Vhodným zdrojem pohotové energie pro zvíře je obilný šrot.

  2. Tuky obsahují některé mastné kyseliny, které si zvířata nedokážou vytvořit.

  3. Trávení cukrů začíná v žaludku, u přežvýkavců v bachoru.

  4. Někteří obratlovci vylučují slinami amylázu.

  5. Brambory jsou pro člověka bohatým zdrojem vlákniny.

  6. Nezbytné aminokyseliny jsou ty, které si organismus dokáže sám syntetizovat.

  7. Aktivace HCl je nutná pro lipázu.

  8. Denní energetická potřeba středně vytížené osoby je asi 17MJ

  9. Potrava obsahující vysoké procento celulózy se označuje jako koncentrované krmivo.

  10. Škrob a glykogen patří mezi polypeptidy.

  11. Při hladovění se v organismu nejrychleji vyčerpají tuky.

  12. Glukóza je u přežvýkavců vstřebávána přes bachorovou stěnu.

  13. Glykogen se ukládá v játrech a kosterní svalovině.

  14. Tuky jsou složkou nutnou pro rozpuštění lipofilních látek.

  15. Dusitany jsou pro zvířata více toxické než dusičnany.

  16. Nejdůležitějším orgánem vstřebávání je slepé střevo.

  17. Aminokyseliny mohou být zdrojem energie.

  18. Nedostatečný příjem potravy vede u zvířat k hladovění.

  19. Kyselina linolinová je esenciální mastnou kyselinou.

  20. Tuky jsou při trávení štěpeny na glycerol a aminokyseliny.

  21. Nepostradatelné aminokyseliny jsou přítomné zejména v rostlinných zdrojích.

  22. Močovina v těle zvířete vyvolává alkalickou reakci.

  23. Alfa amyláza je enzym, který štěpí bílkoviny na polypeptidy.

  24. Trávení bílkovin probíhá u monogastrů pouze v tenkém střevě.

  25. Glykogen představuje hlavní energetickou rezervu zvířete.

  26. BNLV = sušina krmiva - (NL + tuk + vláknina + popeloviny)

  27. Optimální denní příjem bílkovin pro člověka je asi 5g na 1kg hmotnosti.

  28. Aminokyseliny se spojují peptidickou vazbou a vytvářejí celulózu.

  29. Bílkoviny se neukládají v těle zvířete do zásoby.

  30. Vstřebávání vody a mikrobiální trávení je typické pro tenké střevo.

  31. Tuky jsou na jednotku hmotnosti energeticky nejbohatší složkou potravy.

  32. Slinivka břišní vylučuje amylázu, lipázu, proteázu.

  33. Při trávení v tenkém střevě jsou nejdůležitjší mikrobiální enzymy.

  34. Resorpce vody v tlustém střevě je nezbytná pro zahuštění výkalů.

  35. Žluč savců obsahuje enzymy k trávení bílkovin.

  36. Konečným prodduktem trávení BNLV u přežvýkavců jsou těkavé mastné kyseliny.

  37. Pepsin náleží k lipázám.

  38. Nejdůležitějším zdrojem energie v potravě jsou bílkoviny.

  39. Biologická hodnota bílkovin je dána jejich snadnou stravitelností.

  40. U zdravého přežvýkavce plyny v bachoru nevznikají.

Dejte si tento test na vlastní stránky/blog
Veškerá data jsou vlastnictvím webu testi.cz a jakékoliv jejich kopírování a šíření bez souhlasu majitele není povoleno!

jdi nahoru, na obsah