Testi.cz > Přírodní vědy > Biologie > Výživa a dietetika zvířat

test Výživa a dietetika zvířat (Biologie)

    Autor: Kittanya (8vlož. 270vyzk.+4%ø) ... vloženo 4.9.2009
Test vyzkoušen 202 krát, průměrný výsledek je 52.6%.
Test je stavěný na bázi Pravda (ano) a Nepravda (ne). Pokud si myslíte nebo víte, že dané tvrzení je nepravdivé, zatrhněte Ne.Pokud si myslíte nebo víte, že dané tvrzení je pravdivé, zatrhněte Ano.Pozor na chytáky, text si pořádně přečtěte! ;-)
PS: Tento test jsme dostali ve čtvrtém ročníku z Výživy a dietetiky zvířat od Ing. Staňky Pospíšilové, bezvadná to ženská!
  1. Tuky jsou při trávení štěpeny na glycerol a aminokyseliny.

  2. Glukóza je u přežvýkavců vstřebávána přes bachorovou stěnu.

  3. Kyselina linolinová je esenciální mastnou kyselinou.

  4. Nezbytné aminokyseliny jsou ty, které si organismus dokáže sám syntetizovat.

  5. Nedostatečný příjem potravy vede u zvířat k hladovění.

  6. Nepostradatelné aminokyseliny jsou přítomné zejména v rostlinných zdrojích.

  7. Trávení cukrů začíná v žaludku, u přežvýkavců v bachoru.

  8. Glykogen se ukládá v játrech a kosterní svalovině.

  9. Potrava obsahující vysoké procento celulózy se označuje jako koncentrované krmivo.

  10. Nejdůležitějším orgánem vstřebávání je slepé střevo.

  11. Denní energetická potřeba středně vytížené osoby je asi 17MJ

  12. Dusitany jsou pro zvířata více toxické než dusičnany.

  13. Pepsin náleží k lipázám.

  14. Nejdůležitějším zdrojem energie v potravě jsou bílkoviny.

  15. BNLV = sušina krmiva - (NL + tuk + vláknina + popeloviny)

  16. Při trávení v tenkém střevě jsou nejdůležitjší mikrobiální enzymy.

  17. Biologická hodnota bílkovin je dána jejich snadnou stravitelností.

  18. Aminokyseliny se spojují peptidickou vazbou a vytvářejí celulózu.

  19. Škrob a glykogen patří mezi polypeptidy.

  20. U zdravého přežvýkavce plyny v bachoru nevznikají.

  21. Někteří obratlovci vylučují slinami amylázu.

  22. Alfa amyláza je enzym, který štěpí bílkoviny na polypeptidy.

  23. Slinivka břišní vylučuje amylázu, lipázu, proteázu.

  24. Tuky obsahují některé mastné kyseliny, které si zvířata nedokážou vytvořit.

  25. Brambory jsou pro člověka bohatým zdrojem vlákniny.

  26. Vhodným zdrojem pohotové energie pro zvíře je obilný šrot.

  27. Trávení bílkovin probíhá u monogastrů pouze v tenkém střevě.

  28. Vstřebávání vody a mikrobiální trávení je typické pro tenké střevo.

  29. Bílkoviny se neukládají v těle zvířete do zásoby.

  30. Aminokyseliny mohou být zdrojem energie.

  31. Močovina v těle zvířete vyvolává alkalickou reakci.

  32. Tuky jsou složkou nutnou pro rozpuštění lipofilních látek.

  33. Konečným prodduktem trávení BNLV u přežvýkavců jsou těkavé mastné kyseliny.

  34. Optimální denní příjem bílkovin pro člověka je asi 5g na 1kg hmotnosti.

  35. Tuky jsou na jednotku hmotnosti energeticky nejbohatší složkou potravy.

  36. Resorpce vody v tlustém střevě je nezbytná pro zahuštění výkalů.

  37. Glykogen představuje hlavní energetickou rezervu zvířete.

  38. Aktivace HCl je nutná pro lipázu.

  39. Při hladovění se v organismu nejrychleji vyčerpají tuky.

  40. Žluč savců obsahuje enzymy k trávení bílkovin.

Dejte si tento test na vlastní stránky/blog
Veškerá data jsou vlastnictvím webu testi.cz a jakékoliv jejich kopírování a šíření bez souhlasu majitele není povoleno!

jdi nahoru, na obsah