Testi.cz > Přírodní vědy > Biologie > Výživa a dietetika zvířat

test Výživa a dietetika zvířat (Biologie)

    Autor: Kittanya (8vlož. 270vyzk.+4%ø) ... vloženo 4.9.2009
Test vyzkoušen 202 krát, průměrný výsledek je 52.6%.
Test je stavěný na bázi Pravda (ano) a Nepravda (ne). Pokud si myslíte nebo víte, že dané tvrzení je nepravdivé, zatrhněte Ne.Pokud si myslíte nebo víte, že dané tvrzení je pravdivé, zatrhněte Ano.Pozor na chytáky, text si pořádně přečtěte! ;-)
PS: Tento test jsme dostali ve čtvrtém ročníku z Výživy a dietetiky zvířat od Ing. Staňky Pospíšilové, bezvadná to ženská!
  1. Kyselina linolinová je esenciální mastnou kyselinou.

  2. Bílkoviny se neukládají v těle zvířete do zásoby.

  3. Žluč savců obsahuje enzymy k trávení bílkovin.

  4. Někteří obratlovci vylučují slinami amylázu.

  5. Trávení cukrů začíná v žaludku, u přežvýkavců v bachoru.

  6. Aktivace HCl je nutná pro lipázu.

  7. Při hladovění se v organismu nejrychleji vyčerpají tuky.

  8. Při trávení v tenkém střevě jsou nejdůležitjší mikrobiální enzymy.

  9. Tuky obsahují některé mastné kyseliny, které si zvířata nedokážou vytvořit.

  10. BNLV = sušina krmiva - (NL + tuk + vláknina + popeloviny)

  11. Aminokyseliny se spojují peptidickou vazbou a vytvářejí celulózu.

  12. Glukóza je u přežvýkavců vstřebávána přes bachorovou stěnu.

  13. Glykogen představuje hlavní energetickou rezervu zvířete.

  14. Dusitany jsou pro zvířata více toxické než dusičnany.

  15. Slinivka břišní vylučuje amylázu, lipázu, proteázu.

  16. Škrob a glykogen patří mezi polypeptidy.

  17. Pepsin náleží k lipázám.

  18. Denní energetická potřeba středně vytížené osoby je asi 17MJ

  19. Močovina v těle zvířete vyvolává alkalickou reakci.

  20. Alfa amyláza je enzym, který štěpí bílkoviny na polypeptidy.

  21. Tuky jsou při trávení štěpeny na glycerol a aminokyseliny.

  22. U zdravého přežvýkavce plyny v bachoru nevznikají.

  23. Tuky jsou složkou nutnou pro rozpuštění lipofilních látek.

  24. Konečným prodduktem trávení BNLV u přežvýkavců jsou těkavé mastné kyseliny.

  25. Glykogen se ukládá v játrech a kosterní svalovině.

  26. Tuky jsou na jednotku hmotnosti energeticky nejbohatší složkou potravy.

  27. Brambory jsou pro člověka bohatým zdrojem vlákniny.

  28. Aminokyseliny mohou být zdrojem energie.

  29. Vstřebávání vody a mikrobiální trávení je typické pro tenké střevo.

  30. Nedostatečný příjem potravy vede u zvířat k hladovění.

  31. Nejdůležitějším orgánem vstřebávání je slepé střevo.

  32. Optimální denní příjem bílkovin pro člověka je asi 5g na 1kg hmotnosti.

  33. Trávení bílkovin probíhá u monogastrů pouze v tenkém střevě.

  34. Nezbytné aminokyseliny jsou ty, které si organismus dokáže sám syntetizovat.

  35. Nejdůležitějším zdrojem energie v potravě jsou bílkoviny.

  36. Vhodným zdrojem pohotové energie pro zvíře je obilný šrot.

  37. Nepostradatelné aminokyseliny jsou přítomné zejména v rostlinných zdrojích.

  38. Biologická hodnota bílkovin je dána jejich snadnou stravitelností.

  39. Potrava obsahující vysoké procento celulózy se označuje jako koncentrované krmivo.

  40. Resorpce vody v tlustém střevě je nezbytná pro zahuštění výkalů.

Dejte si tento test na vlastní stránky/blog
Veškerá data jsou vlastnictvím webu testi.cz a jakékoliv jejich kopírování a šíření bez souhlasu majitele není povoleno!

jdi nahoru, na obsah