Testi.cz > Přírodní vědy > Biologie > Výživa a dietetika zvířat

test Výživa a dietetika zvířat (Biologie)

    Autor: Kittanya (8vlož. 270vyzk.+4%ø) ... vloženo 4.9.2009
Test vyzkoušen 205 krát, průměrný výsledek je 52.5%.
Test je stavěný na bázi Pravda (ano) a Nepravda (ne). Pokud si myslíte nebo víte, že dané tvrzení je nepravdivé, zatrhněte Ne.Pokud si myslíte nebo víte, že dané tvrzení je pravdivé, zatrhněte Ano.Pozor na chytáky, text si pořádně přečtěte! ;-)
PS: Tento test jsme dostali ve čtvrtém ročníku z Výživy a dietetiky zvířat od Ing. Staňky Pospíšilové, bezvadná to ženská!
  1. Aktivace HCl je nutná pro lipázu.

  2. Kyselina linolinová je esenciální mastnou kyselinou.

  3. Resorpce vody v tlustém střevě je nezbytná pro zahuštění výkalů.

  4. Močovina v těle zvířete vyvolává alkalickou reakci.

  5. Konečným prodduktem trávení BNLV u přežvýkavců jsou těkavé mastné kyseliny.

  6. Nejdůležitějším zdrojem energie v potravě jsou bílkoviny.

  7. U zdravého přežvýkavce plyny v bachoru nevznikají.

  8. Pepsin náleží k lipázám.

  9. Škrob a glykogen patří mezi polypeptidy.

  10. Dusitany jsou pro zvířata více toxické než dusičnany.

  11. Při trávení v tenkém střevě jsou nejdůležitjší mikrobiální enzymy.

  12. Alfa amyláza je enzym, který štěpí bílkoviny na polypeptidy.

  13. Při hladovění se v organismu nejrychleji vyčerpají tuky.

  14. Slinivka břišní vylučuje amylázu, lipázu, proteázu.

  15. Denní energetická potřeba středně vytížené osoby je asi 17MJ

  16. Vhodným zdrojem pohotové energie pro zvíře je obilný šrot.

  17. Tuky jsou na jednotku hmotnosti energeticky nejbohatší složkou potravy.

  18. Nejdůležitějším orgánem vstřebávání je slepé střevo.

  19. Nezbytné aminokyseliny jsou ty, které si organismus dokáže sám syntetizovat.

  20. Glykogen se ukládá v játrech a kosterní svalovině.

  21. Brambory jsou pro člověka bohatým zdrojem vlákniny.

  22. Biologická hodnota bílkovin je dána jejich snadnou stravitelností.

  23. Tuky obsahují některé mastné kyseliny, které si zvířata nedokážou vytvořit.

  24. Vstřebávání vody a mikrobiální trávení je typické pro tenké střevo.

  25. Aminokyseliny mohou být zdrojem energie.

  26. Optimální denní příjem bílkovin pro člověka je asi 5g na 1kg hmotnosti.

  27. Aminokyseliny se spojují peptidickou vazbou a vytvářejí celulózu.

  28. Potrava obsahující vysoké procento celulózy se označuje jako koncentrované krmivo.

  29. Glukóza je u přežvýkavců vstřebávána přes bachorovou stěnu.

  30. Bílkoviny se neukládají v těle zvířete do zásoby.

  31. Nepostradatelné aminokyseliny jsou přítomné zejména v rostlinných zdrojích.

  32. Tuky jsou při trávení štěpeny na glycerol a aminokyseliny.

  33. Trávení bílkovin probíhá u monogastrů pouze v tenkém střevě.

  34. Trávení cukrů začíná v žaludku, u přežvýkavců v bachoru.

  35. Glykogen představuje hlavní energetickou rezervu zvířete.

  36. Někteří obratlovci vylučují slinami amylázu.

  37. Žluč savců obsahuje enzymy k trávení bílkovin.

  38. BNLV = sušina krmiva - (NL + tuk + vláknina + popeloviny)

  39. Tuky jsou složkou nutnou pro rozpuštění lipofilních látek.

  40. Nedostatečný příjem potravy vede u zvířat k hladovění.

Dejte si tento test na vlastní stránky/blog
Veškerá data jsou vlastnictvím webu testi.cz a jakékoliv jejich kopírování a šíření bez souhlasu majitele není povoleno!

jdi nahoru, na obsah