Testi.cz > Přírodní vědy > Biologie > Výživa a dietetika zvířat

test Výživa a dietetika zvířat (Biologie)

    Autor: Kittanya (8vlož. 270vyzk.+4%ø) ... vloženo 4.9.2009
Test vyzkoušen 202 krát, průměrný výsledek je 52.6%.
Test je stavěný na bázi Pravda (ano) a Nepravda (ne). Pokud si myslíte nebo víte, že dané tvrzení je nepravdivé, zatrhněte Ne.Pokud si myslíte nebo víte, že dané tvrzení je pravdivé, zatrhněte Ano.Pozor na chytáky, text si pořádně přečtěte! ;-)
PS: Tento test jsme dostali ve čtvrtém ročníku z Výživy a dietetiky zvířat od Ing. Staňky Pospíšilové, bezvadná to ženská!
  1. Glykogen se ukládá v játrech a kosterní svalovině.

  2. Vstřebávání vody a mikrobiální trávení je typické pro tenké střevo.

  3. Někteří obratlovci vylučují slinami amylázu.

  4. BNLV = sušina krmiva - (NL + tuk + vláknina + popeloviny)

  5. Močovina v těle zvířete vyvolává alkalickou reakci.

  6. Tuky jsou na jednotku hmotnosti energeticky nejbohatší složkou potravy.

  7. Konečným prodduktem trávení BNLV u přežvýkavců jsou těkavé mastné kyseliny.

  8. U zdravého přežvýkavce plyny v bachoru nevznikají.

  9. Nedostatečný příjem potravy vede u zvířat k hladovění.

  10. Žluč savců obsahuje enzymy k trávení bílkovin.

  11. Tuky jsou složkou nutnou pro rozpuštění lipofilních látek.

  12. Nepostradatelné aminokyseliny jsou přítomné zejména v rostlinných zdrojích.

  13. Denní energetická potřeba středně vytížené osoby je asi 17MJ

  14. Biologická hodnota bílkovin je dána jejich snadnou stravitelností.

  15. Vhodným zdrojem pohotové energie pro zvíře je obilný šrot.

  16. Aminokyseliny se spojují peptidickou vazbou a vytvářejí celulózu.

  17. Potrava obsahující vysoké procento celulózy se označuje jako koncentrované krmivo.

  18. Škrob a glykogen patří mezi polypeptidy.

  19. Nejdůležitějším orgánem vstřebávání je slepé střevo.

  20. Aminokyseliny mohou být zdrojem energie.

  21. Glukóza je u přežvýkavců vstřebávána přes bachorovou stěnu.

  22. Při trávení v tenkém střevě jsou nejdůležitjší mikrobiální enzymy.

  23. Aktivace HCl je nutná pro lipázu.

  24. Tuky obsahují některé mastné kyseliny, které si zvířata nedokážou vytvořit.

  25. Pepsin náleží k lipázám.

  26. Tuky jsou při trávení štěpeny na glycerol a aminokyseliny.

  27. Bílkoviny se neukládají v těle zvířete do zásoby.

  28. Nezbytné aminokyseliny jsou ty, které si organismus dokáže sám syntetizovat.

  29. Nejdůležitějším zdrojem energie v potravě jsou bílkoviny.

  30. Resorpce vody v tlustém střevě je nezbytná pro zahuštění výkalů.

  31. Trávení bílkovin probíhá u monogastrů pouze v tenkém střevě.

  32. Kyselina linolinová je esenciální mastnou kyselinou.

  33. Slinivka břišní vylučuje amylázu, lipázu, proteázu.

  34. Alfa amyláza je enzym, který štěpí bílkoviny na polypeptidy.

  35. Brambory jsou pro člověka bohatým zdrojem vlákniny.

  36. Při hladovění se v organismu nejrychleji vyčerpají tuky.

  37. Optimální denní příjem bílkovin pro člověka je asi 5g na 1kg hmotnosti.

  38. Trávení cukrů začíná v žaludku, u přežvýkavců v bachoru.

  39. Glykogen představuje hlavní energetickou rezervu zvířete.

  40. Dusitany jsou pro zvířata více toxické než dusičnany.

Dejte si tento test na vlastní stránky/blog
Veškerá data jsou vlastnictvím webu testi.cz a jakékoliv jejich kopírování a šíření bez souhlasu majitele není povoleno!

jdi nahoru, na obsah