Testi.cz > Přírodní vědy > Biologie > Výživa a dietetika zvířat

test Výživa a dietetika zvířat (Biologie)

    Autor: Kittanya (8vlož. 270vyzk.+4%ø) ... vloženo 4.9.2009
Test vyzkoušen 204 krát, průměrný výsledek je 52.5%.
Test je stavěný na bázi Pravda (ano) a Nepravda (ne). Pokud si myslíte nebo víte, že dané tvrzení je nepravdivé, zatrhněte Ne.Pokud si myslíte nebo víte, že dané tvrzení je pravdivé, zatrhněte Ano.Pozor na chytáky, text si pořádně přečtěte! ;-)
PS: Tento test jsme dostali ve čtvrtém ročníku z Výživy a dietetiky zvířat od Ing. Staňky Pospíšilové, bezvadná to ženská!
  1. Resorpce vody v tlustém střevě je nezbytná pro zahuštění výkalů.

  2. Glukóza je u přežvýkavců vstřebávána přes bachorovou stěnu.

  3. Glykogen se ukládá v játrech a kosterní svalovině.

  4. Nezbytné aminokyseliny jsou ty, které si organismus dokáže sám syntetizovat.

  5. Brambory jsou pro člověka bohatým zdrojem vlákniny.

  6. Denní energetická potřeba středně vytížené osoby je asi 17MJ

  7. Tuky jsou na jednotku hmotnosti energeticky nejbohatší složkou potravy.

  8. Potrava obsahující vysoké procento celulózy se označuje jako koncentrované krmivo.

  9. Konečným prodduktem trávení BNLV u přežvýkavců jsou těkavé mastné kyseliny.

  10. Trávení cukrů začíná v žaludku, u přežvýkavců v bachoru.

  11. Při trávení v tenkém střevě jsou nejdůležitjší mikrobiální enzymy.

  12. Někteří obratlovci vylučují slinami amylázu.

  13. Kyselina linolinová je esenciální mastnou kyselinou.

  14. Slinivka břišní vylučuje amylázu, lipázu, proteázu.

  15. Dusitany jsou pro zvířata více toxické než dusičnany.

  16. Vstřebávání vody a mikrobiální trávení je typické pro tenké střevo.

  17. Tuky obsahují některé mastné kyseliny, které si zvířata nedokážou vytvořit.

  18. Pepsin náleží k lipázám.

  19. Tuky jsou při trávení štěpeny na glycerol a aminokyseliny.

  20. Bílkoviny se neukládají v těle zvířete do zásoby.

  21. Vhodným zdrojem pohotové energie pro zvíře je obilný šrot.

  22. Aminokyseliny se spojují peptidickou vazbou a vytvářejí celulózu.

  23. U zdravého přežvýkavce plyny v bachoru nevznikají.

  24. Optimální denní příjem bílkovin pro člověka je asi 5g na 1kg hmotnosti.

  25. Aminokyseliny mohou být zdrojem energie.

  26. Nepostradatelné aminokyseliny jsou přítomné zejména v rostlinných zdrojích.

  27. Nejdůležitějším zdrojem energie v potravě jsou bílkoviny.

  28. Tuky jsou složkou nutnou pro rozpuštění lipofilních látek.

  29. BNLV = sušina krmiva - (NL + tuk + vláknina + popeloviny)

  30. Alfa amyláza je enzym, který štěpí bílkoviny na polypeptidy.

  31. Nejdůležitějším orgánem vstřebávání je slepé střevo.

  32. Trávení bílkovin probíhá u monogastrů pouze v tenkém střevě.

  33. Glykogen představuje hlavní energetickou rezervu zvířete.

  34. Nedostatečný příjem potravy vede u zvířat k hladovění.

  35. Při hladovění se v organismu nejrychleji vyčerpají tuky.

  36. Biologická hodnota bílkovin je dána jejich snadnou stravitelností.

  37. Žluč savců obsahuje enzymy k trávení bílkovin.

  38. Aktivace HCl je nutná pro lipázu.

  39. Škrob a glykogen patří mezi polypeptidy.

  40. Močovina v těle zvířete vyvolává alkalickou reakci.

Dejte si tento test na vlastní stránky/blog
Veškerá data jsou vlastnictvím webu testi.cz a jakékoliv jejich kopírování a šíření bez souhlasu majitele není povoleno!

jdi nahoru, na obsah