Testi.cz > Přírodní vědy > Biologie > Výživa a dietetika zvířat

test Výživa a dietetika zvířat (Biologie)

    Autor: Kittanya (8vlož. 270vyzk.+4%ø) ... vloženo 4.9.2009
Test vyzkoušen 204 krát, průměrný výsledek je 52.5%.
Test je stavěný na bázi Pravda (ano) a Nepravda (ne). Pokud si myslíte nebo víte, že dané tvrzení je nepravdivé, zatrhněte Ne.Pokud si myslíte nebo víte, že dané tvrzení je pravdivé, zatrhněte Ano.Pozor na chytáky, text si pořádně přečtěte! ;-)
PS: Tento test jsme dostali ve čtvrtém ročníku z Výživy a dietetiky zvířat od Ing. Staňky Pospíšilové, bezvadná to ženská!
  1. Tuky jsou při trávení štěpeny na glycerol a aminokyseliny.

  2. Vstřebávání vody a mikrobiální trávení je typické pro tenké střevo.

  3. Dusitany jsou pro zvířata více toxické než dusičnany.

  4. Aktivace HCl je nutná pro lipázu.

  5. Nepostradatelné aminokyseliny jsou přítomné zejména v rostlinných zdrojích.

  6. Slinivka břišní vylučuje amylázu, lipázu, proteázu.

  7. Denní energetická potřeba středně vytížené osoby je asi 17MJ

  8. BNLV = sušina krmiva - (NL + tuk + vláknina + popeloviny)

  9. Potrava obsahující vysoké procento celulózy se označuje jako koncentrované krmivo.

  10. Brambory jsou pro člověka bohatým zdrojem vlákniny.

  11. Kyselina linolinová je esenciální mastnou kyselinou.

  12. Glukóza je u přežvýkavců vstřebávána přes bachorovou stěnu.

  13. Při hladovění se v organismu nejrychleji vyčerpají tuky.

  14. Konečným prodduktem trávení BNLV u přežvýkavců jsou těkavé mastné kyseliny.

  15. Vhodným zdrojem pohotové energie pro zvíře je obilný šrot.

  16. Alfa amyláza je enzym, který štěpí bílkoviny na polypeptidy.

  17. Nedostatečný příjem potravy vede u zvířat k hladovění.

  18. Tuky jsou na jednotku hmotnosti energeticky nejbohatší složkou potravy.

  19. Optimální denní příjem bílkovin pro člověka je asi 5g na 1kg hmotnosti.

  20. Škrob a glykogen patří mezi polypeptidy.

  21. Močovina v těle zvířete vyvolává alkalickou reakci.

  22. Trávení bílkovin probíhá u monogastrů pouze v tenkém střevě.

  23. Tuky jsou složkou nutnou pro rozpuštění lipofilních látek.

  24. Bílkoviny se neukládají v těle zvířete do zásoby.

  25. Glykogen se ukládá v játrech a kosterní svalovině.

  26. Pepsin náleží k lipázám.

  27. Trávení cukrů začíná v žaludku, u přežvýkavců v bachoru.

  28. Aminokyseliny se spojují peptidickou vazbou a vytvářejí celulózu.

  29. Žluč savců obsahuje enzymy k trávení bílkovin.

  30. Tuky obsahují některé mastné kyseliny, které si zvířata nedokážou vytvořit.

  31. Aminokyseliny mohou být zdrojem energie.

  32. Biologická hodnota bílkovin je dána jejich snadnou stravitelností.

  33. Glykogen představuje hlavní energetickou rezervu zvířete.

  34. Při trávení v tenkém střevě jsou nejdůležitjší mikrobiální enzymy.

  35. Nejdůležitějším orgánem vstřebávání je slepé střevo.

  36. Nejdůležitějším zdrojem energie v potravě jsou bílkoviny.

  37. U zdravého přežvýkavce plyny v bachoru nevznikají.

  38. Resorpce vody v tlustém střevě je nezbytná pro zahuštění výkalů.

  39. Někteří obratlovci vylučují slinami amylázu.

  40. Nezbytné aminokyseliny jsou ty, které si organismus dokáže sám syntetizovat.

Dejte si tento test na vlastní stránky/blog
Veškerá data jsou vlastnictvím webu testi.cz a jakékoliv jejich kopírování a šíření bez souhlasu majitele není povoleno!

jdi nahoru, na obsah