Testi.cz > Přírodní vědy > Biologie > Výživa a dietetika zvířat

test Výživa a dietetika zvířat (Biologie)

    Autor: Kittanya (8vlož. 270vyzk.+4%ø) ... vloženo 4.9.2009
Test vyzkoušen 205 krát, průměrný výsledek je 52.5%.
Test je stavěný na bázi Pravda (ano) a Nepravda (ne). Pokud si myslíte nebo víte, že dané tvrzení je nepravdivé, zatrhněte Ne.Pokud si myslíte nebo víte, že dané tvrzení je pravdivé, zatrhněte Ano.Pozor na chytáky, text si pořádně přečtěte! ;-)
PS: Tento test jsme dostali ve čtvrtém ročníku z Výživy a dietetiky zvířat od Ing. Staňky Pospíšilové, bezvadná to ženská!
  1. Optimální denní příjem bílkovin pro člověka je asi 5g na 1kg hmotnosti.

  2. Nejdůležitějším orgánem vstřebávání je slepé střevo.

  3. Brambory jsou pro člověka bohatým zdrojem vlákniny.

  4. Nejdůležitějším zdrojem energie v potravě jsou bílkoviny.

  5. Kyselina linolinová je esenciální mastnou kyselinou.

  6. BNLV = sušina krmiva - (NL + tuk + vláknina + popeloviny)

  7. Dusitany jsou pro zvířata více toxické než dusičnany.

  8. Konečným prodduktem trávení BNLV u přežvýkavců jsou těkavé mastné kyseliny.

  9. Nezbytné aminokyseliny jsou ty, které si organismus dokáže sám syntetizovat.

  10. Aktivace HCl je nutná pro lipázu.

  11. Denní energetická potřeba středně vytížené osoby je asi 17MJ

  12. Trávení cukrů začíná v žaludku, u přežvýkavců v bachoru.

  13. Nedostatečný příjem potravy vede u zvířat k hladovění.

  14. Glukóza je u přežvýkavců vstřebávána přes bachorovou stěnu.

  15. Žluč savců obsahuje enzymy k trávení bílkovin.

  16. Při hladovění se v organismu nejrychleji vyčerpají tuky.

  17. Vhodným zdrojem pohotové energie pro zvíře je obilný šrot.

  18. Nepostradatelné aminokyseliny jsou přítomné zejména v rostlinných zdrojích.

  19. Potrava obsahující vysoké procento celulózy se označuje jako koncentrované krmivo.

  20. Tuky jsou při trávení štěpeny na glycerol a aminokyseliny.

  21. Glykogen představuje hlavní energetickou rezervu zvířete.

  22. Alfa amyláza je enzym, který štěpí bílkoviny na polypeptidy.

  23. Aminokyseliny mohou být zdrojem energie.

  24. Při trávení v tenkém střevě jsou nejdůležitjší mikrobiální enzymy.

  25. Tuky jsou na jednotku hmotnosti energeticky nejbohatší složkou potravy.

  26. Resorpce vody v tlustém střevě je nezbytná pro zahuštění výkalů.

  27. Biologická hodnota bílkovin je dána jejich snadnou stravitelností.

  28. Pepsin náleží k lipázám.

  29. Někteří obratlovci vylučují slinami amylázu.

  30. Tuky jsou složkou nutnou pro rozpuštění lipofilních látek.

  31. Slinivka břišní vylučuje amylázu, lipázu, proteázu.

  32. Bílkoviny se neukládají v těle zvířete do zásoby.

  33. Glykogen se ukládá v játrech a kosterní svalovině.

  34. Vstřebávání vody a mikrobiální trávení je typické pro tenké střevo.

  35. Aminokyseliny se spojují peptidickou vazbou a vytvářejí celulózu.

  36. Škrob a glykogen patří mezi polypeptidy.

  37. Tuky obsahují některé mastné kyseliny, které si zvířata nedokážou vytvořit.

  38. U zdravého přežvýkavce plyny v bachoru nevznikají.

  39. Močovina v těle zvířete vyvolává alkalickou reakci.

  40. Trávení bílkovin probíhá u monogastrů pouze v tenkém střevě.

Dejte si tento test na vlastní stránky/blog
Veškerá data jsou vlastnictvím webu testi.cz a jakékoliv jejich kopírování a šíření bez souhlasu majitele není povoleno!

jdi nahoru, na obsah