Testi.cz > Přírodní vědy > Biologie > Výživa a dietetika zvířat

test Výživa a dietetika zvířat (Biologie)

    Autor: Kittanya (8vlož. 270vyzk.+4%ø) ... vloženo 4.9.2009
Test vyzkoušen 204 krát, průměrný výsledek je 52.5%.
Test je stavěný na bázi Pravda (ano) a Nepravda (ne). Pokud si myslíte nebo víte, že dané tvrzení je nepravdivé, zatrhněte Ne.Pokud si myslíte nebo víte, že dané tvrzení je pravdivé, zatrhněte Ano.Pozor na chytáky, text si pořádně přečtěte! ;-)
PS: Tento test jsme dostali ve čtvrtém ročníku z Výživy a dietetiky zvířat od Ing. Staňky Pospíšilové, bezvadná to ženská!
  1. Tuky jsou složkou nutnou pro rozpuštění lipofilních látek.

  2. Alfa amyláza je enzym, který štěpí bílkoviny na polypeptidy.

  3. Tuky jsou při trávení štěpeny na glycerol a aminokyseliny.

  4. Optimální denní příjem bílkovin pro člověka je asi 5g na 1kg hmotnosti.

  5. Bílkoviny se neukládají v těle zvířete do zásoby.

  6. Aktivace HCl je nutná pro lipázu.

  7. Trávení bílkovin probíhá u monogastrů pouze v tenkém střevě.

  8. Slinivka břišní vylučuje amylázu, lipázu, proteázu.

  9. Kyselina linolinová je esenciální mastnou kyselinou.

  10. Nezbytné aminokyseliny jsou ty, které si organismus dokáže sám syntetizovat.

  11. Někteří obratlovci vylučují slinami amylázu.

  12. Tuky jsou na jednotku hmotnosti energeticky nejbohatší složkou potravy.

  13. Močovina v těle zvířete vyvolává alkalickou reakci.

  14. Nejdůležitějším orgánem vstřebávání je slepé střevo.

  15. Konečným prodduktem trávení BNLV u přežvýkavců jsou těkavé mastné kyseliny.

  16. Resorpce vody v tlustém střevě je nezbytná pro zahuštění výkalů.

  17. Glukóza je u přežvýkavců vstřebávána přes bachorovou stěnu.

  18. Brambory jsou pro člověka bohatým zdrojem vlákniny.

  19. Nepostradatelné aminokyseliny jsou přítomné zejména v rostlinných zdrojích.

  20. Vstřebávání vody a mikrobiální trávení je typické pro tenké střevo.

  21. Tuky obsahují některé mastné kyseliny, které si zvířata nedokážou vytvořit.

  22. Žluč savců obsahuje enzymy k trávení bílkovin.

  23. Nedostatečný příjem potravy vede u zvířat k hladovění.

  24. Škrob a glykogen patří mezi polypeptidy.

  25. Dusitany jsou pro zvířata více toxické než dusičnany.

  26. Vhodným zdrojem pohotové energie pro zvíře je obilný šrot.

  27. Nejdůležitějším zdrojem energie v potravě jsou bílkoviny.

  28. Pepsin náleží k lipázám.

  29. Při trávení v tenkém střevě jsou nejdůležitjší mikrobiální enzymy.

  30. Trávení cukrů začíná v žaludku, u přežvýkavců v bachoru.

  31. Aminokyseliny se spojují peptidickou vazbou a vytvářejí celulózu.

  32. Potrava obsahující vysoké procento celulózy se označuje jako koncentrované krmivo.

  33. Při hladovění se v organismu nejrychleji vyčerpají tuky.

  34. Denní energetická potřeba středně vytížené osoby je asi 17MJ

  35. Glykogen se ukládá v játrech a kosterní svalovině.

  36. U zdravého přežvýkavce plyny v bachoru nevznikají.

  37. Biologická hodnota bílkovin je dána jejich snadnou stravitelností.

  38. Glykogen představuje hlavní energetickou rezervu zvířete.

  39. BNLV = sušina krmiva - (NL + tuk + vláknina + popeloviny)

  40. Aminokyseliny mohou být zdrojem energie.

Dejte si tento test na vlastní stránky/blog
Veškerá data jsou vlastnictvím webu testi.cz a jakékoliv jejich kopírování a šíření bez souhlasu majitele není povoleno!

jdi nahoru, na obsah