Testi.cz > Přírodní vědy > Biologie > Výživa a dietetika zvířat

test Výživa a dietetika zvířat (Biologie)

    Autor: Kittanya (8vlož. 270vyzk.+4%ø) ... vloženo 4.9.2009
Test vyzkoušen 205 krát, průměrný výsledek je 52.5%.
Test je stavěný na bázi Pravda (ano) a Nepravda (ne). Pokud si myslíte nebo víte, že dané tvrzení je nepravdivé, zatrhněte Ne.Pokud si myslíte nebo víte, že dané tvrzení je pravdivé, zatrhněte Ano.Pozor na chytáky, text si pořádně přečtěte! ;-)
PS: Tento test jsme dostali ve čtvrtém ročníku z Výživy a dietetiky zvířat od Ing. Staňky Pospíšilové, bezvadná to ženská!
  1. Biologická hodnota bílkovin je dána jejich snadnou stravitelností.

  2. Škrob a glykogen patří mezi polypeptidy.

  3. Nezbytné aminokyseliny jsou ty, které si organismus dokáže sám syntetizovat.

  4. Žluč savců obsahuje enzymy k trávení bílkovin.

  5. Trávení bílkovin probíhá u monogastrů pouze v tenkém střevě.

  6. Při hladovění se v organismu nejrychleji vyčerpají tuky.

  7. Tuky jsou na jednotku hmotnosti energeticky nejbohatší složkou potravy.

  8. Kyselina linolinová je esenciální mastnou kyselinou.

  9. Slinivka břišní vylučuje amylázu, lipázu, proteázu.

  10. Nejdůležitějším orgánem vstřebávání je slepé střevo.

  11. Při trávení v tenkém střevě jsou nejdůležitjší mikrobiální enzymy.

  12. Vhodným zdrojem pohotové energie pro zvíře je obilný šrot.

  13. Glukóza je u přežvýkavců vstřebávána přes bachorovou stěnu.

  14. Denní energetická potřeba středně vytížené osoby je asi 17MJ

  15. Aminokyseliny mohou být zdrojem energie.

  16. U zdravého přežvýkavce plyny v bachoru nevznikají.

  17. Tuky obsahují některé mastné kyseliny, které si zvířata nedokážou vytvořit.

  18. Dusitany jsou pro zvířata více toxické než dusičnany.

  19. Brambory jsou pro člověka bohatým zdrojem vlákniny.

  20. Tuky jsou při trávení štěpeny na glycerol a aminokyseliny.

  21. Nejdůležitějším zdrojem energie v potravě jsou bílkoviny.

  22. Nepostradatelné aminokyseliny jsou přítomné zejména v rostlinných zdrojích.

  23. Pepsin náleží k lipázám.

  24. Alfa amyláza je enzym, který štěpí bílkoviny na polypeptidy.

  25. Optimální denní příjem bílkovin pro člověka je asi 5g na 1kg hmotnosti.

  26. Resorpce vody v tlustém střevě je nezbytná pro zahuštění výkalů.

  27. Glykogen představuje hlavní energetickou rezervu zvířete.

  28. Bílkoviny se neukládají v těle zvířete do zásoby.

  29. Potrava obsahující vysoké procento celulózy se označuje jako koncentrované krmivo.

  30. Konečným prodduktem trávení BNLV u přežvýkavců jsou těkavé mastné kyseliny.

  31. Vstřebávání vody a mikrobiální trávení je typické pro tenké střevo.

  32. Glykogen se ukládá v játrech a kosterní svalovině.

  33. Trávení cukrů začíná v žaludku, u přežvýkavců v bachoru.

  34. Tuky jsou složkou nutnou pro rozpuštění lipofilních látek.

  35. Aminokyseliny se spojují peptidickou vazbou a vytvářejí celulózu.

  36. Nedostatečný příjem potravy vede u zvířat k hladovění.

  37. Někteří obratlovci vylučují slinami amylázu.

  38. Aktivace HCl je nutná pro lipázu.

  39. Močovina v těle zvířete vyvolává alkalickou reakci.

  40. BNLV = sušina krmiva - (NL + tuk + vláknina + popeloviny)

Dejte si tento test na vlastní stránky/blog
Veškerá data jsou vlastnictvím webu testi.cz a jakékoliv jejich kopírování a šíření bez souhlasu majitele není povoleno!

jdi nahoru, na obsah