Testi.cz > Ostatní > Zdraví > Vyznáte se ve složení potravin a zdravé výživě?

test Vyznáte se ve složení potravin a zdravé výživě? (Zdraví)

    Autor: www.zdravi-dieta.cz (20vlož. 61vyzk.+1%ø) ... vloženo 13.3.2013
Test vyzkoušen 906 krát, průměrný výsledek je 68.3%.
Víte, co musí obsahovat celozrnné pečivo, aby mohlo být takto označováno? Jaké maso je nejtučnější? Co např. obsahuje margarin? Vyzkoušejte své znalosti v našem testu...
  1. Římský hrách je jednou z méně obvyklých luštěnin. Má neutrální chuť a široké možnosti použití. Má nepravidelně kulatá semena, velká asi 1cm s krémovou barvou. Znáte její jiný název?

  2. Při výběru instatních polévek bychom měli dávat přednost těm, které mají obsah soli snížený. Víte, proč je pro naše tělo vyšší příjem soli nežádoucí?

  3. Našemu tělu v zeleninovém salátu pomůže trocha majonézy se sníženým obsahem tuku lépe vstřebávat vitaminy A, E, K ze zeleniny. Víte proč?

  4. Která z následujících značek odkazuje k jeho výživové hodnotě ale ne k původu potraviny?

  5. Který druh masa dodá do našeho těla nejvíce energie a tuku?

  6. Jaké pečivo se smí označovat jako "grahamové"?

  7. Čaj rooibos obsahuje řadu vitaminů a minerálních látek a řadí se mezi nepravé čaje. Získává se z keře latinsky zvaným Aspalatus linearis. Víte, jak se mu říká?

  8. Margarin v podstatě znamená:

  9. První müsli známe od r. 1900 od lékaře Maxmiliána Bircher-Bennerema. Víte, odkud tento lékař, a tím i müsli, pocházel?

  10. Zejména tvrdé sýry, jsou bohatým zdrojem vápníku, který je velmi důležitý hlavně pro správný vývoj kostí a zubů. Správně bychom měli jíst sýry do 30 % t. v. s. Víte, co znamné zkratka "t. v. s."?

  11. O původu zmrzliny známe několik verzí. Co využívali k výrobě zmrzliny již staří Číňané, Egypťané nebo Řekové, jenž zmrzlinu, podle dostupných historických pramenů, už znali?

  12. Jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin jsou brambory. Mají i různé krajové názvy. Víte, který krajový název NEoznačuje brambor?

  13. Určitě víte, že celozrnné pečivo je pro náš jídelníček vhodnější než pečivo bílé. Co o celozrnném pečivu není pravda?

  14. Džusy se často přislazují cukrem. Cukr obsahuje i ovoce, ze kterého se džusy vyrábí. Víte jak se nazývá?

Dejte si tento test na vlastní stránky/blog
Veškerá data jsou vlastnictvím webu testi.cz a jakékoliv jejich kopírování a šíření bez souhlasu majitele není povoleno!

jdi nahoru, na obsah