Testi.cz > Ostatní > Zdraví > Vyznáte se ve složení potravin a zdravé výživě?

test Vyznáte se ve složení potravin a zdravé výživě? (Zdraví)

    Autor: www.zdravi-dieta.cz (20vlož. 61vyzk.+1%ø) ... vloženo 13.3.2013
Test vyzkoušen 919 krát, průměrný výsledek je 68.1%.
Víte, co musí obsahovat celozrnné pečivo, aby mohlo být takto označováno? Jaké maso je nejtučnější? Co např. obsahuje margarin? Vyzkoušejte své znalosti v našem testu...
  1. Zejména tvrdé sýry, jsou bohatým zdrojem vápníku, který je velmi důležitý hlavně pro správný vývoj kostí a zubů. Správně bychom měli jíst sýry do 30 % t. v. s. Víte, co znamné zkratka "t. v. s."?

  2. Římský hrách je jednou z méně obvyklých luštěnin. Má neutrální chuť a široké možnosti použití. Má nepravidelně kulatá semena, velká asi 1cm s krémovou barvou. Znáte její jiný název?

  3. O původu zmrzliny známe několik verzí. Co využívali k výrobě zmrzliny již staří Číňané, Egypťané nebo Řekové, jenž zmrzlinu, podle dostupných historických pramenů, už znali?

  4. Našemu tělu v zeleninovém salátu pomůže trocha majonézy se sníženým obsahem tuku lépe vstřebávat vitaminy A, E, K ze zeleniny. Víte proč?

  5. Čaj rooibos obsahuje řadu vitaminů a minerálních látek a řadí se mezi nepravé čaje. Získává se z keře latinsky zvaným Aspalatus linearis. Víte, jak se mu říká?

  6. První müsli známe od r. 1900 od lékaře Maxmiliána Bircher-Bennerema. Víte, odkud tento lékař, a tím i müsli, pocházel?

  7. Který druh masa dodá do našeho těla nejvíce energie a tuku?

  8. Která z následujících značek odkazuje k jeho výživové hodnotě ale ne k původu potraviny?

  9. Margarin v podstatě znamená:

  10. Jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin jsou brambory. Mají i různé krajové názvy. Víte, který krajový název NEoznačuje brambor?

  11. Džusy se často přislazují cukrem. Cukr obsahuje i ovoce, ze kterého se džusy vyrábí. Víte jak se nazývá?

  12. Určitě víte, že celozrnné pečivo je pro náš jídelníček vhodnější než pečivo bílé. Co o celozrnném pečivu není pravda?

  13. Při výběru instatních polévek bychom měli dávat přednost těm, které mají obsah soli snížený. Víte, proč je pro naše tělo vyšší příjem soli nežádoucí?

  14. Jaké pečivo se smí označovat jako "grahamové"?

Dejte si tento test na vlastní stránky/blog
Veškerá data jsou vlastnictvím webu testi.cz a jakékoliv jejich kopírování a šíření bez souhlasu majitele není povoleno!

jdi nahoru, na obsah