jdi na vlastní test/obsah stránky
A) Estonsko A) LitvaA) LotyšskoB) EstonskoB) LitvaB) Lotyšsko C) EstonskoC) Litva C) Lotyšsko
A) Estonsko
A) Litva
A) Lotyšsko
B) Estonsko
B) Litva
B) Lotyšsko
C) Estonsko
C) Litva
C) Lotyšsko
63 800 km265 300 km2 65 800 km268 500 km2
63 800 km2
65 300 km2
65 800 km2
68 500 km2
cca 2 000 000 obyvatelcca 2 200 000 obyvatelcca 2 500 000 obyvatelcca 2 800 000 obyvatel
cca 2 000 000 obyvatel
cca 2 200 000 obyvatel
cca 2 500 000 obyvatel
cca 2 800 000 obyvatel
A) Bělorusko A) EstonskoA) FinskoA) Lotyšsko A) Polsko A) Rusko B) Bělorusko B) EstonskoB) FinskoB) LotyšskoB) PolskoB) Rusko
A) Bělorusko
A) Finsko
A) Polsko
A) Rusko
B) Bělorusko
B) Finsko
B) Polsko
B) Rusko
1 euro 1 lat1 litas1 litevská koruna
1 euro
1 lat
1 litas
1 litevská koruna
ABCD
A
B
C
D
bříza bělokorá buk lesníjavor mléčmodřín opadavý
bříza bělokorá
buk lesní
javor mléč
modřín opadavý
albatros stěhovavýčáp bílý labuť zpěvnáledňáček říční
albatros stěhovavý
čáp bílý
labuť zpěvná
ledňáček říční
ABCDEFGH
E
F
G
H
Cepelinai – větší bramborové šišky plněné mletým masem a podávané se smetanovou omáčkou. Název pochází od vzducholodi Zeppelin, které se podobají tvarem. Fläskpannkaka – vepřové maso zapečené v palačinkovém těstěKalops – hovězí guláš s bramborem a dušenou zeleninouKepsnys – tučná vepřová kotleta, často doplněná houbovou omáčkou Kladdkaka – lepivý čokoládový dort se šlehačkouKotletai – karbanátky z mletého masa podávané s bramborem nebo bramborovou kaší Pyragai – koláče plněné ovocem nebo mákem Šaltibarščiai – růžová řepná polévka podobná boršči, která se na rozdíl od něj podává studená Šašlykai – kousky masa opékané na jehle, podoba s tureckým kebabem. Tinginys – sladkost ze sušenek, kakaa, másla a ztuženého mléka Troškinys – podoba s naším gulášem Zrazai – plněné závitky z hovězího nebo vepřového masa
Cepelinai – větší bramborové šišky plněné mletým masem a podávané se smetanovou omáčkou. Název pochází od vzducholodi Zeppelin, které se podobají tvarem.
Fläskpannkaka – vepřové maso zapečené v palačinkovém těstě
Kalops – hovězí guláš s bramborem a dušenou zeleninou
Kepsnys – tučná vepřová kotleta, často doplněná houbovou omáčkou
Kladdkaka – lepivý čokoládový dort se šlehačkou
Kotletai – karbanátky z mletého masa podávané s bramborem nebo bramborovou kaší
Pyragai – koláče plněné ovocem nebo mákem
Šaltibarščiai – růžová řepná polévka podobná boršči, která se na rozdíl od něj podává studená
Šašlykai – kousky masa opékané na jehle, podoba s tureckým kebabem.
Tinginys – sladkost ze sušenek, kakaa, másla a ztuženého mléka
Troškinys – podoba s naším gulášem
Zrazai – plněné závitky z hovězího nebo vepřového masa
62 318 km264 589 km2 66 874 km268 278 km2
62 318 km2
64 589 km2
66 874 km2
68 278 km2
cca 2 000 000 obyvatel cca 2 200 000 obyvatelcca 2 500 000 obyvatelcca 2 800 000 obyvatel
A) Bělorusko A) Estonsko A) FinskoA) Litva A) Polsko A) Rusko B) Bělorusko B) EstonskoB) FinskoB) Litva B) PolskoB) Rusko
1 euro 1 lat1 litas1 lotyšská koruna
1 lotyšská koruna
kopretina bílá pampeliška (smetanka lékařská)pomněnka lesnísasanka hajní
kopretina bílá
pampeliška (smetanka lékařská)
pomněnka lesní
sasanka hajní
bříza bělokorá buk lesnídub letní habr obecný
dub letní
habr obecný
konipas bílý kos černýstehlík obecnýsýkora modřinka
konipas bílý
kos černý
stehlík obecný
sýkora modřinka
Aukstā zupa – studená polévka z červené řepy Bigos – masová směs se zelím, cibulí a klobásou Boršč – polévka z masa, brambor, červené řepy, zelí, cibule, mrkve, rajského protlaku a kořeníKartupelu pankūkas – bramboráky Kīselis – rosolovitý ovocný dezert z vody, cukru a lesních plodů zahuštěný bramborovým škrobem. Kroppkakor – bramborové knedlíky plněné masemMaizes zupa - sladká polévka z žitného chleba s ovocem Pyttipanna – omeleta z brambor, které jsou opečené s cibulí, kousky salámu, masa nebo zeleninou. Podává se se smaženými vajíčky a nakládanou červenou řepou.Rupjmaizes kartojums – tradiční dezert založený na tmavém žitném chlebu.Vedle hutného chleba obsahuje sladkou smetanu (šlehačku) a ovoce. Sklandrausis – sladký pokrm z žitného těsta s bramborovou a mrkvovou náplní Smažený vepřový řízek Vývar s nudlemi
Aukstā zupa – studená polévka z červené řepy
Bigos – masová směs se zelím, cibulí a klobásou
Boršč – polévka z masa, brambor, červené řepy, zelí, cibule, mrkve, rajského protlaku a koření
Kartupelu pankūkas – bramboráky
Kīselis – rosolovitý ovocný dezert z vody, cukru a lesních plodů zahuštěný bramborovým škrobem.
Kroppkakor – bramborové knedlíky plněné masem
Maizes zupa - sladká polévka z žitného chleba s ovocem
Pyttipanna – omeleta z brambor, které jsou opečené s cibulí, kousky salámu, masa nebo zeleninou. Podává se se smaženými vajíčky a nakládanou červenou řepou.
Rupjmaizes kartojums – tradiční dezert založený na tmavém žitném chlebu.Vedle hutného chleba obsahuje sladkou smetanu (šlehačku) a ovoce.
Sklandrausis – sladký pokrm z žitného těsta s bramborovou a mrkvovou náplní
Smažený vepřový řízek
Vývar s nudlemi
42 889 km245 339 km2 47 228 km248 922 km2
42 889 km2
45 339 km2
47 228 km2
48 922 km2
cca 1 330 000 obyvatel cca 1 580 000 obyvatelcca 1 830 000 obyvatelcca 2 380 000 obyvatel
cca 1 330 000 obyvatel
cca 1 580 000 obyvatel
cca 1 830 000 obyvatel
cca 2 380 000 obyvatel
A) Bělorusko A) FinskoA) LitvaA) Lotyšsko A) Polsko A) Rusko B) Bělorusko B) FinskoB) LitvaB) Lotyšsko B) PolskoB) Rusko
1 euro 1 lat1 litas1 estonská koruna
1 estonská koruna
chrpa modrá kopretina bílámaceška zahradnímák vlčí
chrpa modrá
maceška zahradní
mák vlčí
akát bílýbuk lesnídub letní topol černý
akát bílý
topol černý
holub skalnísojka obecnásýkora modřinkavlaštovka obecná
holub skalní
sojka obecná
vlaštovka obecná
Frikadeller – ploché smažené karbanátky z mletého vepřového masa nebo směsi vepřového a hovězího masaGravlax – marinovaný losos v soli, cukru, kopru a brandy. Podává se se smetanovou nebo hořčičnou omáčkouKarbonaad – vepřová kotleta smažená v těstíčku Kissel – rosolovitý ovocný dezert z vody, cukru a lesních plodů zahuštěný bramborovým škrobemKringle – pletenec z listového nebo kvašeného těsta se skořicí Leivasupp – sladká polévka z tmavého chleba, jablek, smetany a skořice Mannapuder – jemná krupicová kaše podávaná s nejrůznějšími druhy ovoce včetně lesních plodůMulgikapsad – vepřová pečeně se zelím a bramboryPankoogid – palačinky s masovou, sýrovou, houbovou nebo i sladkou náplní Rosolje – salát z červené řepy, brambor a sleďůSpekemat – směs uzeného nebo sušeného jehněčího, hovězího nebo vepřového masaSült – tlačenka obsahující kousky nakrájeného vepřového masa, mrkve a listové zeleniny, vše zalité v aspiku.
Frikadeller – ploché smažené karbanátky z mletého vepřového masa nebo směsi vepřového a hovězího masa
Gravlax – marinovaný losos v soli, cukru, kopru a brandy. Podává se se smetanovou nebo hořčičnou omáčkou
Karbonaad – vepřová kotleta smažená v těstíčku
Kissel – rosolovitý ovocný dezert z vody, cukru a lesních plodů zahuštěný bramborovým škrobem
Kringle – pletenec z listového nebo kvašeného těsta se skořicí
Leivasupp – sladká polévka z tmavého chleba, jablek, smetany a skořice
Mannapuder – jemná krupicová kaše podávaná s nejrůznějšími druhy ovoce včetně lesních plodů
Mulgikapsad – vepřová pečeně se zelím a brambory
Pankoogid – palačinky s masovou, sýrovou, houbovou nebo i sladkou náplní
Rosolje – salát z červené řepy, brambor a sleďů
Spekemat – směs uzeného nebo sušeného jehněčího, hovězího nebo vepřového masa
Sült – tlačenka obsahující kousky nakrájeného vepřového masa, mrkve a listové zeleniny, vše zalité v aspiku.
jdi nahoru, na obsah
Evropa (440)Amerika (104)Asie (65)Afrika (66)Austrálie a Oceánie (19)ČR (315)Hlavní města (91)Geografie (496)
Uživatelské jméno
Heslo